Finales voor Danique Stoop tijdens ONK zwemmen

De Zuiderzeezwemmers waren goed vertegenwoordigt tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen korte baan in Tilburg. Danique Stoop, Jarick Stoop, Lotte Klaver, Dagmar Kruik, Lisanne Andeweg, Ilmar Stoop, Gaby Zittersteijn en Cynthia Smit verschenen meerdere malen aan de start op individuele nummers of met een estafette team. Danique Stoop wist haar doel te bereiken en plaatste zich voor het eerst, op twee afstanden voor een A-finale.

Danique Stoop als 6e door naar finale 50 vlinder

Tijdens de voorrondes van sessie 1 verscheen Jarick Stoop als eerste aan de start op de 50m school, hij liet daar een tijd van 30.56 registreren, helaas iets boven zijn tijd, maar toch een mooie prestatie, waarmee hij 52e werd. Het programma erna verscheen zus Danique aan de start, zij zwom de 50m vrij in een prachtige tijd van 26.48, waarmee ze haar pr op vijfhonderdste wist te benaderen. Voor haar betekende dit een gedeeld 23e plaats. Haar tweede afstand de 50m vlinder, waarop haar focus lag verliep ook bijzonder goed. Ze wist een persoonlijke tijd te zwemmen van 27.24, hiermee had ze recht op een plaats in de A-finale samen met de sprint kanonnen van Nederland, waaronder Ranomi Kromowidjojo. Het ochtend programma werd vervolgens afgesloten met de 4x200m vrijeslag dames. Voor de Zuiderzeezwemmers verschenen hier aan de start, Gaby Zittersteijn, Lisanne Andeweg, Cynthia Smit en Dagmar Kruik, deze dames wisten heel erg netjes 11e te worden in 9.11.75 en dat tussen het geweld van de grote clubs, voor de finale kwamen ze 1e reserve te staan.

Tijdens sessie 2, waarin de finales voor de eerste dag werden gezwommen, startte Danique Stoop om 19.00 uur met haar 50m vlinder finale, waarin ze het op moest nemen tegen voornamelijk dames die trainen in Nationale, regionale of buitenlandse training centra. Ze zwom wederom een sterke mooie race, waarin ze exact dezelfde tijd als in de ochtend sessie liet noteren van 27.24, hiermee werd ze heel knap 8ste van Nederland.

Zaterdag in het teken van estafettes

Op zaterdag ochtend tijdens de derde sessie verscheen in het eerste programma, het 4x50m vrijeslag estafette team van de Zuiderzeezwemmers aan de start. Met de net 13 jarige Lotte Klaver als startzwemster samen met de broertjes en zus, Ilmar, Jarick en Danique Stoop. Alle vier zetten ze mooie tijden neer zo vroeg in de ochtend, met hun eindtijd van 1.44.20 wisten ze zich naar een mooie 16e plaats te zwemmen en zaten ze maar twee tiende boven hun inschrijftijd. Jarick wist als slot zwemmer een prachtige overname tijd neer te zetten van +0.09, de één naar snelste overname van het betreffende programmanummer. Op de 100m vrijeslag was Lotte Klaver één van de gelukkigen die met een uitlooptijd mocht starten, ze maakte er dan ook met veel plezier gebruik van en tikte als één van de jongste zwemmers aan in een tijd van 1.02.04, hiermee werd ze 78ste. Vervolgens verscheen Danique Stoop alles behalve fit aan de start van de 100m vrij, helaas wist ze er dan ook niet meer dan een 59.16 uit te halen en moest ze genoegen nemen met een 43e plaats. Op de 50m school was het Dagmar Kruik die aan de start verscheen, zij zwom een prachtige mooie en sterke race en tikte aan in een pr van 34.96, waarmee ze 42ste werd. Tot slot verscheen het 4x100m vrijeslag dames team aan de start met Cynthia Smit, Dagmar Kruik, Lotte Klaver en Danique Stoop, de dames deden het voortreffelijk en behaalden een 13e plaats in een tijd van 4.01.30, wederom een prachtige prestatie voor de Drontense club.

Familie estafette team

Jarick Stoop, vriendin Gaby Zittersteijn, Danique en Ilmar Stoop en Lisanne Andeweg begonnen vol enthousiasme aan sessie 5 op zondag ochtend. Eerst genoemden verschenen alweer in het eerste programma aan de start, zij beleefden wederom een geweldige ervaring om samen met hun zus/broertjes en de vriendin van een van beide jongens op het NK deel te mogen nemen aan de 4x50m wisselslag estafette. Hiermee behoorden ze bij de 32 snelste teams van Nederland die werden toegelaten. In de 4e serie konden ze het onder anderen rechtstreeks opnemen tegen zwemmers van de grote clubs uit Amsterdam, Eindhoven en Den Haag. Na een super spannende race bleven ze met hun tijd iets meer dan een halve seconde boven hun inschrijftijd steken, maar ze behaalden hiermee wel een mooie 19e plaats in een tijd van 1.54.72. Een hele mooie prestatie, met een nog strakkere overname van Jarick (+0.02).

Stoop bereikt gesteld doel

Niet lang daarna verscheen Jarick aan de start van de 50m vlinder, hij tikte hier aan in een tijd van 26.36, waarmee hij 38ste werd. Vervolgens mocht Danique de 50m rugslag gaan zwemmen en ze deed dat in een alles behalve perfecte race, zoals ze die naderhand omschreef, toch zette ze de 18e tijd neer en werd ze eerste reserve voor de finales. Haar focus lag echter op de 100m vlinder waarop ze dol graag eens een A-finale wilde zwemmen, wat betreft de inschrijftijden lagen er kansen, maar je weet nooit hoe het loopt. Ze zwom vervolgens een prachtige race, opende niet te snel en kon goed doortrekken in de tweede helft, dit resulteerde in een prachtige 1.02.84, een 8ste tijd die recht gaf op een plaats in de A-finale. Hiermee had Stoop haar gestelde doel voor dit NK bereikt, twee maal starten in een A-finale op haar favoriete slag.

In het allerlaatste programma van de ochtend sessie verscheen Lisanne Andeweg aan de start op de 1500m vrijeslag, door drukke werkzaamheden had ze niet echt naar de wedstrijd toe kunnen werken qua trainingsarbeid en moest ze genoegen nemen met een 16e plaats in een tijd van 19.17.57 evengoed een prachtige prestatie, ook al is ze hogere rangschikkingen gewend in een NK klassement.

Tijdens de laatste finales sessie, mocht Danique Stoop starten in baan 8 voor haar A-Finale op de 100m vlinder slag. De race verliep heel begrijpelijk, iets moeizamer dan die in de ochtend sessie, toch wist ze weer een mooie tijd neer te zetten en tikte ze als 8ste aan in een tijd van 1.02.65, iets sneller dan in de voorrondes.

Voor de Zuiderzeezwemmers een uitzonderlijk mooie prestatie, dat zoveel zwemmers individueel of met een estafette team mochten starten op het ONK en vervolgens ook nog eens prachtige klasseringen en/of mooie persoonlijke prestaties behaalden.

Terug naar actueel