Home

Synchroonzwemmen

BALLET IN HET WATER!

Hou jij van ballet, muziek en water? Dan is synchroonzwemmen echt iets voor jou. Bij deze sport komen deze dingen namelijk alledrie uitvoerig aan bod. Je zou het ook wel ballet in het water kunnen noemen.

‘Synchroon’ betekent ‘gelijk’. Bij synchroonzwemmen gaat het erom dat je op de maat van de muziek zwemt. Gelijk met de muziek dus. En soms ook gelijk met de groep. Je kunt het alleen doen (solo), maar ook met z’n tweetjes (duet) of met een hele groep. Zo kom je samen met andere meisjes (en jongens) tot een stijlvolle uitvoering, als een ballet in het water.

Wat is synchroonzwemmen?

Synchroonzwemmen, vroeger noemden ze het kunstzwemmen, is een vrij jonge tak van sport. Het is niet alleen leuk om naar te kijken, maar vooral ook leuk om te doen. Met name voor meisjes, hoewel er tegenwoordig ook steeds meer jongens zijn. Het is een sport met gratie, waarbij je eerst figuren leert zwemmen. Later zwem je de figuren afgewisseld met zwemslagen (vrije slag, vlinderslag, rugslag en schoolslag)op de maat van de muziek.

Er worden in totaal meer dan honderd ‘grondfiguren’ gebruikt. Dat zijn oefeningen die iedere synchroonzwemmer moet kunnen. Voor de figuren zijn bijzondere namen bedacht, zoals de Bruinvis of de Barracuda. Het lijkt logisch dat alle oefeningen de naam van een vis hebben, maar er zijn ook namen die je ziet zo snel zou verwachten. Wat dacht je van de Reiger, of de Kiep? En er is er zelfs één die de Eiffeltoren heet!

Trainingen

Soms lijkt het alsof synchroonzwemmen geen moeite kost. De zwemmers lachen altijd en het ziet er zo sierlijk uit. Maar vergis je niet: een groot gedeelte van de tijd zit je onder water en om je benen hoog uit het water te ‘gooien’ heb je veel kracht nodig. Bovendien moet je alle zwemslagen goed beheersen en een heel goed richtingsgevoel hebben. En dan de timing nog: op de maat van de muziek en gelijk met je partners. Het is dus een sport waarvoor je veel moet oefenen. Maar zeg nou zelf: bij welke sport kun je tijdens de trainingen je favoriete muziek draaien?

Diploma’s en wedstrijden

Als beginnend synchroonzwemmer kun je acht diploma’s halen, van H tot en met A. Voor elk diploma moet je figuren zwemmen die je hebt geleerd.

Maar het leukste is natuurlijk om aan wedstrijden mee te doen. Wedstrijden bestaan altijd uit twee of drie delen. In het eerste deel voeren alle deelneemsters vier figuren uit. Welke dat zijn horen ze pas een paar dagen voor de wedstrijd. In het tweede en derde deel worden de solo’s, de duetten en de ploegnummers uitgevoerd. Er is bij elke wedstrijd een jury aanwezig die punten geeft.

Lijkt het je leuk om ook eens te synchroonzwemmen? Kom eens meedoen om het te ervaren, wat het is om synchroon te zwemmen.

Sponsoren