Home

Wedstrijdzwemmen

Een gezonde sport voor jong en oud, beginners en toppers!

Bij onze zwemclub krijgen al deze mensen een kans, in verschillende trainingsgroepen. Je kunt ervoor kiezen om fanantiek te gaan trainen en zelfs op hoog niveau te gaan zwemmen, maar je kunt ook kiezen voor iets minder fanantiek trainen. Dit heeft beiden wel hetzelfde effect: een gezond lijf. Wil jij de nieuwe Marleen Veldhuis of Pieter van den Hoogenband worden, dan is wedstrijdzwemmen echt iets voor jou!

Wat is wedstrijdzwemmen?

Wedstrijdzwemmen is eigenlijk niets minder dan zo hard mogelijk zwemmen. Dat klinkt heel erg simpel, maar daar komt nog een hoop bij kijken. Het is belangrijk dat je techniek goed is, je een goede conditie hebt en daarnaast jezelf goed kan concentreren. Als dit het geval is kan je ervoor kiezen om ook mee te gaan doen aan wedstrijden.

Trainingen

In de trainingen zal je je zwemslag perfectioneren. De trainers zullen je helpen bij het leren van de zwemslagen, en als je de zwemslagen beheerst zul je deze steeds beter uit voeren. Daarnaast leer je in de trainingen starten en alle verschillende keerpunten die bij de zwemslagen horen. Over het algemeen worden er tijdens de trainingen vier zwemslagen gezwommen:

  • De vlinderslag; bij de vlinderslag wordt gelijktijdig de armen naar voren gebracht, gevolgd door de dubbele beenslag. Dit is de op een na snelste zwemslag. Vaak vinden zwemmers dit de moeilijkste zwemslag omdat het zwaar is het lang vol te houden.
  • De rugcrawl; de rugcrawl is de enige zwemslag die op de rug wordt uitgevoerd. De armen worden om en om over het water gehaald en ondersteunt door een continue beenslag.
  • De schoolslag; de schoolslag is de eerste slag die in het Nederlandse zwemmen wordt geleerd. Bij deze slag worden de benen en armen apart van elkaar bewogen.
  • De borstcrawl; de borstcrawl is de snelste zwemslag waarbij de armen om en om over het water worden gehaald, ondersteunt door een continue beenslag. Op deze slag wordt het snelst gezwommen omdat je bij deze slag het minste weerstand in het water ondervind

Als deze vier slagen goed worden beheerst kan je ervoor kiezen mee te gaan doen aan wedstrijden.

Wedstrijden

Als je ervoor kiest mee te gaan doen aan wedstrijden, ga je daar meestal met een grote groep zwemmers naartoe. Dit is vaak erg gezellig. Er zijn verschillende soorten wedstrijden waaraan mee kan worden gedaan:

  • Competitiewedstrijden: op regionaal en nationaal niveau wordt er gestreden tegen andere clubs in een poule. In totaal zijn dit 10 wedstrijden per jaar.
  • Limietwedstrijden: op deze wedstrijden kunnen er limiettijden worden gezwommen voor kampioenschappen.
  • Kampioenschappen: Gelderse kampioenschappen en nationale kampioenschappen zijn doelen waarvoor je kan trainen. Op deze wedstrijden strijd je tegen andere zwemmers voor het kampioenschap.
  • Sprintwedstrijden: Deze wedstrijden zijn echt gericht op de korte afstanden in het zwemmen, de 50 meters.
  • Lange afstandswedstrijden: Deze wedstrijden zijn gericht op de langere afstanden in het zwemmen, zoals 800, 1500 en 2km borstcrawl.
  • Toernooien: een weekend weg met de club, vaak is de gezelligheid en het plezier daar het belangrijkst.

Als je vaker aan wedstrijden mee gaat doen, zal je merken dat je jezelf steeds meer gaat verbeteren. Dit is het leukste aan het wedstrijdzwemmen. Je traint om jezelf te kunnen blijven verbeteren, en het verbeteren van jezelf is de belangrijkste motivatie bij het wedstrijdzwemmen!

Sponsoren